ΙΚΑΡΙΩΤΙΚΟ ΠΑΝΗΓΥΡΙ 2019

ΙΚΑΡΙΩΤΙΚΟ ΠΑΝΗΓΥΡΙ 2019

Το Πέραμα  «φοράει» ξανά τα Ικαριωτικά  του……

 

Για 18η φορά το παραδοσιακό πανηγύρι που διοργανώνει ο σύλλογος Ικαριωτών Περάματος και γύρω δήμων αναμένεται να μετατραπεί σε ξέφρενο γλέντι με τη συμμετοχή χιλιάδων συμμετεχόντων και τη μουσική του Νίκου Φάκαρου.

Γνωρίζουν όλοι, ντόπιοι και επισκέπτες, Ικαριώτες αλλά και εραστές της Ικαρίας,   πως όταν ξεκινήσει το βιολί το μόνο που ενδιαφέρει είναι να «μπεις στον κύκλο». Να χορέψεις, να μεθύσεις, να γελάσεις, να πάρεις δύναμη για το αύριο. Σαν να περιμένεις να γεννηθείς ξανά.

Ικαριώτικος,  ένας χορός αγκαλιαστός. Τον σύρουν όλοι  διαδοχικά γέροι, νέοι και κοπελούδια.  Ένας χορός βαθιά συντροφικός. Ένας χορός που απηχεί τη φιλοσοφία των Καριώτων και το πως βιώνουν της ζωή με πραότητα χωρίς βιάση αλλά ελεύθεροι.

Λέγεται ότι ο Καριώτικος χορός χορεύεται καλύτερα στον τόπο που τον γέννησε, σε πελαγίσιο αέρα και σε χώμα ιερό. Πως του πρέπει η απλωσιά του χώρου και του χρόνου και ασφυκτιά μέσα σε αίθουσες. Πως του πρέπουν άνθρωποι που σμίγουν αγαπημένα. Πως  του ταιριάζουν  μουσικές που αποδίδουν το ύφος και το πνεύμα του.

Για όλα αυτά ο  σύλλογος Ικαριωτών Περάματος επιμένει πως εδώ στον Αρμό Περάματος ο Ικαριώτικος κρατά τη παράδοση και παραμένει αυθεντικός.

Το φαγητό πολύ, κρέας ψητό αλλά και βραστό και το κρασί άφθονο για να κρατήσει ως το πρωί μέχρι να αρχίσει να τελειώνει κι η γιορτή.

Το βραδάκι  της 15ης Ιουνίου το πανηγύρι θα ξεκινήσει με σκοπό να παρασύρει τα πόδια να εναρμονιστούν με τις δοξαριές του βιολιού, τα χέρια να αγκαλιάσουν και να αγκαλιαστούν,  τις ψυχές να ενωθούν.

Βασίλης Μαματάς,  Πρόεδρος του Συλλόγου Ικαριωτών Περάματος:

«Ο Ικαριώτικος είναι γιορτή αλληλεγγύης, στήριξης, ισότητας»

Λίγο πριν την έναρξη του Ικαριώτικου και εν μέσω πυρετωδών προετοιμασιών ο Βασίλης Μαματάς πρόεδρος του συλλόγου Ικαριωτών Περάματος μας μιλά όχι μόνο για τον σκοπό του πανηγυριού αλλά και για τα εντελώς διαφορετικά  χαρακτηριστικά του που το καθιστούν ιδιαίτερο και ξεχωριστό.

Ο Ικαριώτικος είναι μια γιορτή αλληλεγγύης και ισότητας, σημειώνει ο κύριος Μαματάς,  το κέρδος από τις πωλήσεις του φαγητού και του κρασιού διατίθεται είτε για κοινωφελή έργα είτε για την ενίσχυση ανθρώπων που έχουν ανάγκη. Οι εθελοντές δουλεύουν ατέλειωτες ώρες προκειμένου να πραγματοποιηθεί το πανηγύρι με επιτυχία. Είναι λοιπόν υποχρέωση όλων μας να σεβαστούμε αυτόν τον κόπο, όπως επίσης και τη φυσιογνωμία του πανηγυριού.  Δεν επιτρέπεται να έρχονται άνθρωποι με φαγητά και ποτά από το σπίτι τους ή άλλα μαγαζιά και να καταλαμβάνουν τραπεζοκαθίσματα του συλλόγου. Στον Ικαριώτικο δεν κάνουμε πικ-νικ. Το πανηγύρι είναι η αφορμή για να σμίξουμε να γλεντήσουμε αλλά και να προσφέρουμε. Ο Ικαριώτικος «δεν διατάσσεται»  τόσα χρόνια προκύπτει από τη μαζική την αυθόρμητη και ανιδιοτελή  συμμετοχή και αυτό θα συνεχίσει να κάνει….