Ανακοίνωση Δήμου Περάματος: «77 χρόνια μετά τη Μάχη της Ηλεκτρικής τιμούμε τους ήρωές μας και υπερασπιζόμαστε τον δημόσιο χαρακτήρα της ηλεκτρικής ενέργειας»

Ανακοίνωση Δήμου Περάματος: «77 χρόνια μετά τη Μάχη της Ηλεκτρικής τιμούμε τους ήρωές μας και υπερασπιζόμαστε τον δημόσιο χαρακτήρα της ηλεκτρικής ενέργειας»

Πέρασαν 77 χρόνια από τη «Μάχη της Ηλεκτρικής», την τελευταία μάχη του πολέμου με τους Γερμανούς για την διάσωση του εργοστασίου της ηλεκτρικής. Μαχητές του ΕΛΑΣ και εργαζόμενοι του εργοστασίου του Αγίου Γεωργίου στο Κερατσίνι με τον ηρωικό τους αγώνα διασφάλισαν την ηλεκτροδότηση της πρωτεύουσας. Τιμούμε τους 11 νεκρούς και τους αγωνιστές που αντιστάθηκαν και απέτρεψαν με αυτοθυσία την καταστροφή του εργοστασίου.

 

Ως Δημοτική Αρχή του Δήμου Περάματος υπερασπιζόμαστε τον δημόσιο χαρακτήρα της ηλεκτρικής ενέργειας και εκφράζουμε την αντίθεσή μας στην επιχειρούμενη από την κυβέρνηση εκχώρηση του πλειοψηφικού πακέτου των μετοχών της ΔΕΗ σε ιδιώτες. Είναι μία εξέλιξη άκρως ανησυχητική, ιδιαίτερα για τις ευάλωτες κοινωνικές ομάδες, αλλά και για τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις.

 

Η ηλεκτρική ενέργεια αποτελεί ένα βασικό κοινωνικό αγαθό. Ήδη οι πολίτες πλήττονται από τις μεγάλες αυξήσεις που βλέπουν στους λογαριασμούς τους, αλλά κι από το ανεξέλεγκτο κύμα ακρίβειας.

 

Με την ιδιωτικοποίηση της ΔΕΗ οι χρεώσεις θα διαμορφώνονται με κριτήριο το κέρδος από ιδιώτες που θα κατέχουν φυσικά μονοπώλια και δεν θα υπάρχουν πια τα αναγκαία εργαλεία παρέμβασης του κράτους που θα στηρίζουν την εθνική οικονομία και την κοινωνία.

 

Η εξέλιξη αυτή θα επιφέρει ακόμα μεγαλύτερες αυξήσεις της τιμής του ρεύματος, αφού το κίνητρο της πλειοψηφίας των μετόχων θα αποτελεί αποκλειστικά και μόνο το κέρδος.

 

 

Συνεπώς, η ιδιωτικοποίηση της ΔΕΗ στερεί από την πολιτεία ένα βασικό εργαλείο άσκησης κοινωνικής και αναπτυξιακής πολιτικής, γεγονός που εάν συμβεί θα αποβεί καταστροφικό για την κοινωνία.