Συνέντευξη του Δημάρχου Περάματος Γιάννη Λαγουδάκη στην εφημερίδα «Κοινωνική»

Συνέντευξη του Δημάρχου Περάματος Γιάννη Λαγουδάκη στην εφημερίδα «Κοινωνική» για το εξαιρετικά σημαντικό ζήτημα της διαχείρισης των απορριμμάτων στην Αττική
1. Συμφωνείτε με τους σχεδιασμούς της Κυβέρνησης και της Περιφέρειας;
Την περίοδο 2014-2019, στα πλαίσια του Περιφερειακού σχεδιασμού διαχείρισης απορριμμάτων από την προηγουμένη διοίκηση της Περιφέρειας Αττικής, υπήρξε πρόταση, την οποία αποδέχτηκαν οι 5 Δήμοι της Αντιπεριφέρειας του Πειραιά (Δήμος Πειραιά, Δήμος Κερατσινίου-Δραπετσώνας, Δήμος Κορυδαλλού, Δήμος Νίκαιας-Ρέντη, Δήμος Περάματος) και που εάν υλοποιούνταν θα έδινε λύση σε ένα πρόβλημα που ταλανίζει την Αττική εδώ και πολλές δεκαετίες.
Πιο συγκεκριμένα, στο πλαίσιο αυτού του σχεδιασμού, που στηριζόταν στην αποκεντρωμένη διαχείριση των απορριμμάτων και στο γεγονός πως η κάθε Περιφερειακή Ενότητα θα αναλαμβάνει ό,τι της αναλογεί, οι Δήμοι είχαν συμφωνήσει πως στην Περιφερειακή Ενότητα Πειραιά, εκεί που λειτουργεί σήμερα ο ΣΜΑ Σχιστού, μπορεί να λειτουργήσει μία Μονάδα Επεξεργασίας Απορριμμάτων (ΜΕΑ), στο πλαίσιο των αναγκών της ευρύτερης περιοχής του Πειραιά με 2 βασικές, καθαρές προϋποθέσεις.
Αφενός μεν, να προβλεφθούν χωροθετήσεις και για όλες τις άλλες Περιφερειακές Ενότητες, κι αφετέρου η χωρητικότητα της μονάδας ΜΕΑ του Πειραιά, να καλύπτει αυστηρά μόνο τις ανάγκες της Περιφερειακής Ενότητας, ώστε να καταστεί οικονομικά βιώσιμη και περιβαλλοντικά διαχειρίσιμη.
Δυστυχώς, σήμερα οι σχεδιασμοί της Κυβέρνησης και της Περιφέρειας Αττικής, εξ όσων γνωρίζουμε, βρίσκονται στον αντίποδα της χωροταξικής δημοκρατίας στη διαχείριση των απορριμμάτων.
2. Ποια η θέση σας για όσα σχεδιάζονται σε Σχιστό και Φυλή;
Είναι αυτονόητο πως ο Δήμος Περάματος αντιλαμβάνεται το μεγάλο πρόβλημα στη Φυλή και συμμερίζεται την αγωνία των κατοίκων της για αποσυμφόρηση του χώρου, ώστε να σταματήσει η τεράστια περιβαλλοντική καταστροφή που έχει επιφέρει στην περιοχή ο τρόπος διαχείρισης των απορριμμάτων που ισχύει μέχρι σήμερα.
Αυτός ήταν και ο λόγος που οι Δήμαρχοι της ευρύτερης περιοχής του Πειραιά προχωρήσαμε σε αυτήν την πρωτοβουλία, με γνώμονα τη χωροταξική δημοκρατία, ώστε να αποτελέσουμε μέρος της λύσης.
Άλλωστε, από το 1950 έως το 1991 ο Δήμος μας στο Σχιστό Περάματος είχε υποστεί την ίδια ή και ενδεχομένως ακόμα μεγαλύτερη καταστροφή από τη μοναδική χωματερή της Αττικής, η οποία λειτουργούσε στα γεωγραφικά όριά του.
Παράλληλα, έχουμε τονίσει ρητά και κατηγορηματικά σε όλους τους εμπλεκόμενους φορείς ότι το Πέραμα είναι ήδη μία περιοχή υπερκορεσμένη από πολλές οχλούσες δραστηριότητες και δεν θα ανεχθεί καμία νέα περιβαλλοντική επιβάρυνση που σχεδιάζεται ερήμην του Περαμαϊκού λαού.
Για να είμαστε ξεκάθαροι. Όλα αυτά τα χρόνια έχουμε δεχτεί όλη την περιβαλλοντική επιβάρυνση της Αττικής. Εμείς και η Φυλή είμαστε η εύκολη λύση. Με κάθε μέσο και με όλες μας τις δυνάμεις θα εμποδίσουμε κάθε περαιτέρω υποβάθμιση της περιοχής μας, καθώς στο πλαίσιο της χωροταξικής Δημοκρατίας ο Δήμος Περάματος ήδη έχει κάνει στο ακέραιο και με το παραπάνω το χρέος του.
3. Ποια πιστεύετε ότι είναι η ενδεδειγμένη λύση για την περιοχή σας;
Είναι σαφές πως κάθε νέα περιβαλλοντική επιβάρυνση που σχεδιάζεται από οποιονδήποτε, ερήμην του Περαμαϊκού λαού και που δεν λαμβάνει υπόψιν της τις ευρωπαϊκές οδηγίες που προωθούν την αρχή της εγγύτητας στη διαχείριση σε σχέση με αυτόν που παράγει τα συγκεκριμένα απόβλητα, είτε στερεά είτε υγρά, θα μας βρει κάθετα αντίθετους.
Πάγια θέση του Δήμου Περάματος, η οποία έχει εκφραστεί τόσο σε Δημοτικά Συμβούλια όσο και με την κοινή επιστολή των Δημάρχων της ευρύτερης περιοχής του Πειραιά προς την προηγούμενη Περιφερειακή Αρχή το 2016, είναι η αποκεντρωμένη διαχείριση των απορριμμάτων με βάση την αρχή της εγγύτητας.
Η Περιφερειακή Ενότητα του Πειραιά είναι η μόνη, που με τη σύμφωνη γνώμη όλων των Δημάρχων, ξεκαθάρισε πως επιθυμεί να αναλάβει τη διαχείριση που της αναλογεί στο πλαίσιο της χωροταξικής δημοκρατίας.
Να είστε βέβαιοι πως ο Δήμος μας είναι έτοιμος να χρησιμοποιήσει κάθε πρόσφορο μέσο για να αποτρέψει σχεδιασμούς και μεθοδεύσεις που εάν υλοποιηθούν θα υποβαθμίσουν ακόμα περισσότερο την ποιότητα ζωής των πολιτών μας.