Το μήνυμα του Δημάρχου Περάματος Γιάννη Λαγουδάκη για την επέτειο του πραξικοπήματος της χούντας

Φέτος συμπληρώνονται 53 χρόνια από την επιβολή της επταετούς στρατιωτικής δικτατορίας στη χώρα μας. Κανείς δεν μπορεί να ξεχάσει τη βαρβαρότητα του καθεστώτος. Οι διώξεις, οι φυλακίσεις, οι εξορίες και οι δολοφονίες που διέπραξαν σε όσους αντιστάθηκαν, καθώς και η προδοσία της Κύπρου, είναι γεγονότα χαραγμένα στη συλλογική μας μνήμη.

 

Δεν πρέπει να λησμονούμε πως πολλοί ήταν αυτοί που αντιστάθηκαν στη χούντα, που υπερασπίστηκαν την ανθρώπινη αξιοπρέπεια, τη δημοκρατία και την ελευθερία. Πρόσφατα χάσαμε τον Περικλή Κοροβέση, έναν πραγματικό αγωνιστή κατά της χούντας. Έκανε γνωστά σε ολόκληρο τον κόσμο τα βασανιστήρια του καθεστώτος, γεγονός που αφύπνισε τα ευρωπαϊκά κράτη, τα οποία διαπίστωσαν το τι πραγματικά συνέβαινε στη χώρα που γέννησε τη δημοκρατία.

 

Οι αγώνες για εμβάθυνση της δημοκρατίας, για διεύρυνση των δικαιωμάτων, για κοινωνική δικαιοσύνη, για δημόσια και δωρεάν υγεία και παιδεία είναι ακόμα και σήμερα επίκαιροι. Η Τοπική Αυτοδιοίκηση ως ο πλησιέστερος θεσμός στους πολίτες βρίσκεται στην πρώτη γραμμή προάσπισης των δικαιωμάτων τους.

 

Όπως έγραψε ο ποιητής της Ρωμιοσύνης, Γιάννης Ρίτσος:

 

«Αυτά τα δέντρα δε βολεύονται με λιγότερο ουρανό,
αυτές οι πέτρες δε βολεύονται κάτου απ’ τα ξένα βήματα,
αυτά τα πρόσωπα δε βολεύονται παρά μόνο στον ήλιο,
αυτές οι καρδιές δε βολεύονται παρά μόνο στο δίκιο».