Συνέντευξη Δημάρχου Περάματος στο “Porto News”

Συνέντευξη εφ’ όλης της ύλης παραχώρησε χθες Δευτέρα 14/4/2020 ο Δήμαρχος Περάματος Γιάννης Λαγουδάκης στο “porto news” και στον δημοσιογράφο Τάκη Μαυρέα.

 

Αρχικά, ο Δήμαρχος Περάματος ενημέρωσε τους τηλεθεατές της εκπομπής πως από τις 15 Μαρτίου ο Δήμος έχει δημιουργήσει μία νέα τηλεφωνική υπηρεσία για να αντιμετωπιστούν οι ανάγκες των δημοτών εξαιτίας της νέας κατάστασης που δημιουργεί ο κορωνοϊός. Ειδικότερα, οι πολίτες που ανήκουν στις ευπαθείς ομάδες του πληθυσμού έχουν τη δυνατότητα να διατυπώνουν τα αιτήματά τους στο 2132037260 και στο 2132037261 από τις 7 το πρωί μέχρι τις 7 το βράδυ. Οι υπηρεσίες του Δήμου αξιολογούν τα αιτήματα και παρέχουν άμεσα την απαραίτητη βοήθεια.

 

Παράλληλα, ο Γιάννης Λαγουδάκης τόνισε πως ο Δήμος Περάματος από την πρώτη στιγμή έθεσε ως βασικό στόχο τη λήψη όλων των απαιτούμενων μέτρων για την προστασία τόσο των πολιτών, όσο και των εργαζομένων του Δήμου από τον κορωνοϊό. Μάλιστα, ο Δήμαρχος διαβεβαίωσε πως αυτή τη στιγμή στις αποθήκες του ο Δήμος Περάματος έχει όλα τα απαιτούμενα απολυμαντικά υλικά σε μεγάλες ποσότητες, ώστε να ανταποκρίνεται με τον καλύτερο δυνατό τρόπο στις ανάγκες των εργαζομένων, αλλά και στις ανάγκες που θα προκύψουν ακόμα κι αν άμεσα αποφασιστεί να ανοίξουν οι σχολικές μονάδες της πόλης.

 

Σχετικά με τη συνεργασία της Δημοτικής Αρχής και με άλλες παρατάξεις του Δημοτικού Συμβουλίου, ο Γιάννης Λαγουδάκης υπογράμμισε πως υπάρχει απόλυτη συμπόρευση με την παράταξη του κ. Τερζή «Νέοι Άνθρωποι, Νέα Πορεία», ενώ με τους εκπροσώπους των άλλων παρατάξεων η συνεργασία γίνεται στη βάση επιμέρους τομέων του Δήμου. Ο Δήμαρχος τόνισε πως αισθάνεται ιδιαίτερα υπερήφανος γι’ αυτήν την συνεργασία και τους ευχαριστεί για τη συμμετοχή τους στην προσπάθεια του Δήμου να βελτιώσει ακόμα περισσότερο την ποιότητα των παροχών του στους δημότες.

 

Για τα προγράμματα «Βοήθεια στο Σπίτι» και «Τηλεϊατρική» ο Δήμαρχος Περάματος διευκρίνισε πως όταν ανέλαβε τη διοίκηση του Δήμου το 2014 δεν βρισκόταν κανένα από αυτά σε λειτουργία. Πιο συγκεκριμένα, το πρόγραμμα «Βοήθεια στο Σπίτι» είχε χαθεί από το 2011 λόγω κάποιων ειδικών όρων στη λειτουργία του, ενώ σχετικά με την «Τηλεϊατρική» είναι αξιοσημείωτο πως δεν βρέθηκε ο εξοπλισμός του προγράμματος, αλλά σκόρπια κομμάτια, μία εικόνα απόλυτης διάλυσης. Ο Δήμαρχος κατέστησε σαφές πως από την πρώτη στιγμή προσπάθησε να επαναφέρει τη λειτουργία του προγράμματος «Βοήθεια στο Σπίτι», όμως το θεσμικό πλαίσιο δεν το επέτρεψε. Όλο αυτό το διάστημα καλύπτεται ένα μέρος της λειτουργίας του προγράμματος μέσα από την Κοινωνική Υπηρεσία του Δήμου, ενώ με την νέα Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου υπάρχει η δυνατότητα να ανασυσταθεί αυτή η πολύ σημαντική υπηρεσία για τους δημότες. Αναφορικά με το «Κέντρο Υγείας» που λειτουργούσε στο παρελθόν στο δυτικό άκρο της πόλης ο Δήμαρχος επεσήμανε πως από το 2018 ο χώρος αυτός ανήκει στο Υπουργείο Υγείας κι όχι στο Δήμο Περάματος. Έγινε προσπάθεια να δημιουργηθεί στην πόλη Μονάδα Υγείας σε αυτό το χώρο, αλλά δεν κατέστη εφικτό από τη στιγμή που είχε δρομολογηθεί η λειτουργία ενός νέου Κέντρου Υγείας στα όρια του Δήμου Περάματος με το Δήμο Κερατσινίου-Δραπετσώνας.

 

Για την συνεργασία του Δήμου Περάματος με άλλους φορείς που αποσκοπούν στην από κοινού λήψη μέτρων κατά της εξάπλωσης του κορωνοϊού, ο Δήμαρχος υπενθύμισε τις συναντήσεις που έλαβαν χώρα στις αρχές Μαρτίου τόσο με τον Υπουργό Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής κ. Ιωάννη Πλακιωτάκη, όσο και με τον  Διευθύνοντα Σύμβουλο της ΟΛΠ ΑΕ Captain Fu προκειμένου να παρθούν όλα τα απαιτούμενα μέτρα σε λιμάνια και πλοία. Δυστυχώς, όπως διαπίστωσε ο Δήμαρχος, υπήρξαν περιπτώσεις πλοίων από την Ισπανία και την Ιταλία που θέλησαν να δέσουν στο λιμάνι χωρίς να ελεγχθούν. Θέση του Δήμου Περάματος είναι πως κάθε πλοίο που έχει ως προορισμό του το λιμάνι της πόλης από το εξωτερικό πρέπει να μπαίνει σε 14ήμερη καραντίνα εκτός λιμανιού και να ελέγχεται ιατρικά το πλήρωμα σύμφωνα με τις οδηγίες του Εθνικού Οργανισμού Δημόσιας Υγείας.

 

Επιπλέον, ο Δήμαρχος Περάματος αναφέρθηκε στα μέτρα ελάφρυνσης των ανθρώπων που έχουν πληγεί από το lockdown λόγω του κορωνοϊού, ενώ ανακοίνωσε πως πολύ σύντομα τα Δημοτικά Συμβούλια θα προβάλλονται ζωντανά μέσα από μία ειδική πλατφόρμα με στόχο την καλύτερη και πληρέστερη ενημέρωση των δημοτών. Για τη λειτουργία της Διεύθυνσης Περιβάλλοντος και Ποιότητας Ζωής, ο Δήμαρχος ευχαρίστησε γι’ ακόμη μία φορά τις ηρωικές προσπάθειες των εργαζομένων να διατηρήσουν την πόλη καθαρή. Επιπρόσθετα, αναφέρθηκε στην αλλαγή όλων των κάδων απορριμμάτων με καινούριους, γεγονός που έχει επιτευχθεί σε μεγάλο βαθμό και σύντομα ολοκληρώνεται, ενώ έχει προγραμματιστεί η κατασκευή νέων στάσεων λεωφορείων.

 

Σχετικά με το χρέη του Δήμου που κληρονόμησε η παρούσα διοίκηση από το παρελθόν, ο Δήμαρχος Περάματος αναφέρθηκε στη ρύθμιση χρεών ύψους 25.000.000 ευρώ προς την εφορία, και τα ασφαλιστικά ταμεία, στην αποπληρωμή εκατομμυρίων ευρώ σε εργαζόμενους του Δήμου και σε πρώην εργαζόμενους, προμηθευτές και εργολάβους,  ενώ την ίδια στιγμή έρχονται στο Δήμο τελεσίδικες δικαστικές αποφάσεις για υποθέσεις του παρελθόντος και αφορούν χρέη των διοικήσεων του κ. Λαγουδάκου και του κ. Γλύκα. Πρόσφατα ήρθαν στο Δήμο Περάματος τελεσίδικες δικαστικές αποφάσεις που τον υποχρεώνουν να αποπληρώσει έργα οδοποιίας της περιόδου του κ. Γλύκα ύψους 800.000 ευρώ, καθώς και 1.300.000 ευρώ της εποχής του κ. Λαγουδάκου για το Δημαρχείο Περάματος με το κόστος κατασκευής του να φτάνει πλέον τα 6.000.000 ευρώ.

 

Ο Δήμαρχος διαβεβαίωσε πως ο Δήμος Περάματος έχει μπει σε τροχιά κανονικότητας, έχει νοικοκυρευτεί, διαθέτει ταμειακά αποθέματα και καλύπτει πλήρως κάθε δαπάνη χωρίς να υποθηκεύει το μέλλον των κατοίκων της πόλης. Τέλος, ο Δήμαρχος υπογράμμισε γι’ ακόμα μία φορά το πόσο σημαντικό είναι να πειθαρχούμε στις οδηγίες του ΕΟΔΥ και του Υπουργείου Υγείας και να μείνουμε στο σπίτι μας, ώστε να προστατεύσουμε την υγεία μας, καθώς και την υγεία των ανθρώπων που αγαπάμε.