Ο Δήμος Περάματος Υποστηρικτής της Διεθνούς Ημέρας Μουσείων

Ο Δήμος Περάματος Υποστηρικτής της Διεθνούς Ημέρας Μουσείων

Ο Δήμαρχος Περάματος Γιάννης Λαγουδάκης ο Αντιπεριφερειάρχης  Πειραιά Γιώργος Γαβρίλης και ο Πρόεδρος του Μουσείου Ηλεκτρικών Σιδηροδρόμων του Σωματείου Συνταξιούχων ΗΣΑΠ κος Μανώλης Φωτόπουλος , πλαισιωμένοι από τον Πρόεδρο Συνταξιούχων του ΗΣΑΠ Θύμιο Ρουσιά, και τα μέλη του ΔΣ    κ. Ντρυ και κ. Μητροκώστα.

Το πρωί της Κυριακής 20 Μαΐου 2018, ο Δήμαρχος Περάματος Γιάννης Λαγουδάκης, παραβρέθηκε στην εκδήλωση που διοργάνωσε το Μουσείο Ηλεκτρικών Σιδηροδρόμων, με αφορμή τον εορτασμό για τη Διεθνή Ημέρα Μουσείων. Ο Δήμαρχος, που ήταν ένας από τους υποστηρικτές της εκδήλωσης, επιβεβαίωσε την ευαισθησία του Δήμου Περάματος σε δράσεις που έχουν σαν στόχο την πολιτιστική ανάταση.

Το ΜΟΥΣΕΙΟ ΗΛΕΚΤΡΙΚΩΝ ΣΙΔΗΡΟΔΡΟΜΩΝ συμμετείχε, όπως και πέρυσι, τιμώντας και τον φετινό εορτασμό, με μια διήμερη εκδήλωση που πραγματοποιήθηκε το Σάββατο 19 και την Κυριακή 20 Μαΐου 2018.

Η εκδήλωση ήταν αφιερωμένη «Στα τραίνα που ‘φύγαν», εστιάζοντας: Στα τραμ της Παραλίας και του Περάματος, στα ξύλινα και μεταλλικά βαγόνια, στις ηλεκτράμαξες, στο Βασιλικό βαγόνι και στο εργοστάσιο όπου οι τεχνίτες κατασκεύαζαν, επισκεύαζαν και συντηρούσαν το τροχαίο υλικό.

Οι επισκέπτες του Μουσείο Ηλεκτρικών Σιδηροδρόμων είχαν την ευκαιρία να μάθουν:

  • Για την ιστορία του Ηλεκτρικού Σιδηροδρόμου από τότε που πρωτολειτούργησε ως ατμήλατος το έτος 1869 κάνοντας τη διαδρομή Πειραιά – Θησείο.

  • Για την Ηλεκτροκίνηση του το 1904.

  • Για την επέκτασή του Ηλεκτρικού προς Ομόνοια – Αττική – Άνω Πατήσια –Ν. Ιωνία – Ηράκλειο – Κηφισιά.

  • Για τα Τραμ της Παραλίας που πρωτολειτούργησαν στις 12 Απριλίου 1910 κάνοντας τη διαδρομή Άγιος Διονύσιος – Τελωνείο – Ξαβέρη και τα οποία καταργήθηκαν στις 3-12-1960.

  • Για τα Τραμ Πειραιώς – Περάματος που πρωτολειτούργησαν στις 20 Ιουλίου 1936 και καταργήθηκαν στις 24 Μαρτίου 1977, κ.ά.

Κατά την διάρκεια του διημέρου, έγιναν ξεναγήσεις σε όλους τους εκθεσιακούς χώρους του Μουσείου, ενώ παράλληλα παρουσιάστηκε έκθεση φωτογραφικού υλικού έξω από το Μουσείο, που στεγάζεται στο εξαιρετικής αρχιτεκτονικής Μέγαρο του Η.Σ.Α.Π. του σταθμού Πειραιά.

Στο σημείο αυτό αξίζει να αναφέρουμε ότι η ύπαρξη του Μουσείου Ηλεκτρικών Σιδηροδρόμων ήταν το όραμα ενός πολύ εργατικού και ικανού ανθρώπου, εργαζόμενου στον Η.Σ.Α.Π, του κου Μανώλη Φωτόπουλου.

Το όραμα ξεκίνησε το 1990 και πήρε την αρχική του μορφή το 1995. Ο κος Φωτόπουλος, πήρε την πρωτοβουλία και με μεράκι και στόχο να καταφέρει να αναδείξει τη μακροχρόνια ιστορία του ηλεκτρικού σιδηροδρόμου, αναζήτησε σε αποθήκες και μάντρες κάτι χρήσιμο και ικανό να χρησιμοποιηθεί σαν έκθεμα του μουσείου, μια ενέργεια που στηρίχθηκε από πάρα πολλούς συναδέλφους του.

Τελικά οι προσπάθειές του είχαν σαν αποτέλεσμα το 2005, να έχουμε τα εγκαίνια του Μουσείου Ηλεκτρικών Σιδηροδρόμων (Η.Σ.Α.Π).

Στη συλλογή του Μουσείο Ηλεκτρικών Σιδηροδρόμων περιέχονται πάνω από 2000 αντικείμενα, όπως επίσης και 3000 βιβλία. Φιλοξενεί συσκευές και αντικείμενα σχετικά με τους ηλεκτροκίνητους σιδηροδρόμους από την πρώιμη φάση της εμφάνισής τους το 1904, ως τα μεταπολεμικά χρόνια καθώς και πλούσιο φωτογραφικό-αρχειακό υλικό σχετικό για τα μέσα σταθερής τροχιάς που κυκλοφορούσαν στο παρελθόν στην Ελλάδα. Ο επισκέπτης μπορεί να δει παλιούς πίνακες σηματοδότησης, ένα τηλεφωνικό κέντρο, όλη την ιστορία από το 1835 έως και το 2011 με την ένταξη του Η.Σ.Α.Π στη ΣΤΑΣΥ Α.Ε, εντυπωσιακές στολές των εργαζομένων, αντικείμενα από τα γραφεία, τη διαδικασία κατασκευής των γραμμών, διάφορα πράγματα από το εργοστάσιο, από τους σταθμούς, το σχεδιαστήριο και την αποθήκη- πυρασφάλεια, αλλά και διάφορα έργα ζωγραφικής για τον σιδηρόδρομο, όπως επίσης  και 3 μόνιμες φωτογραφικές εκθέσεις με τα ακόλουθα θέματα:

  • «Κατασκευή σήραγγας Ομόνοια – Αττική και εικόνες της εποχής»

  • «Το Νέο Φάληρο στις δόξες του»

  • «Η Ομόνοια διαχρονικά»

Ωστόσο, την παράσταση έκλεψαν τα δύο επισκευασμένα ξύλινα βαγόνια κατασκευής του 1920 που βρέθηκαν στην 3η τροχιά του σταθμού Πειραιά, γυρίζοντας το χρόνο αρκετά χρόνια πίσω, επαναφέροντας μνήμες και εικόνες συναισθηματικής νοσταλγίας.

Η εκδήλωση στηρίχθηκε, εκτός από το Δήμαρχο Περάματος Γιάννη Λαγουδάκη, από την Διοίκηση της ΣΤΑΣΥ, τον Αντιπεριφερειάρχη Πειραιά Γιώργο Γαβρίλη, τον Δήμαρχο Πειραιά Γιάννη Μώραλη καθώς και από το Σωματείο Συνταξιούχων ΗΣΑΠ.

Όλοι μαζί, ευχήθηκαν Καλό ταξίδι στην Ιστορία του Ηλεκτρικού Σιδηροδρόμου.

Ο Αντιπεριφερειάρχης Πειραιά κος Γαβρίλης, ο Δήμαρχος Περάματος Γιάννης Λαγουδάκης, ο πρόεδρος του Μουσείου Ηλεκτρικών Σιδηροδρόμων του Σωματείου Εργαζομένων του ΗΣΑΠ κος Μανώλης Φωτόπουλος και ο συνταξιούχος Δ/ντης γραμμής έργων του  ΗΣΑΠ κος Θανάσης Ρίζος

Ο Δήμαρχος  Περάματος Γιάννης Λαγουδάκης και ο Πρόεδρος του Μουσείου Ηλεκτρικών Σιδητοδρόμων του Σωματείου Συνταξιούχων του ΗΣΑΠ, Μανώλης Φωτόπουλος

 

Πηγή:https://peramaonline.blogspot.gr