Αρχή Σελίδας

Γεωγραφικά Χαρακτηριστικά

Δήμος ΠεράματοςΓεωγραφικά Χαρακτηριστικά

ΓΕΩΓΡΑΦΙΚΑ ΧΑΡΑΚΤΗΡΙΣΤΙΚΑ ΚΑΙ ΧΩΡΟΤΑΞΙΚΗ EΝΤΑΞΗ ΔΗΜΟΥ ΠΕΡΑΜΑΤΟΣ.

 

Ο Δήμος Περάματος βρίσκεται στο Νοτιοδυτικό άκρο του Λεκανοπεδίου Αττικής, αποτελεί το δυτικότερο άκρο του Πολεοδομικού Συγκροτήματος της Αθήνας και έχει έκταση 14.000 στρεμμάτων. Αποτελείται από τους συνοικισμούς Πέραμα, Καριώτικα και Νέο Ικόνιο.

Ο Δήμος Περάματος ανήκει στο διαμέρισμα του Πειραιά. Βρίσκεται στο δυτικότερο άκρο της Αθήνας (απέχει από το κέντρο της Πόλης 14,7 χλμ.) και συνορεύει με τους Δήμους Χαϊδαρίου (βόρεια) και Κερατσινίου (ανατολικά). Η νότια πλευρά του Περάματος βρέχεται από τον όρμο του Κερατσινίου, ενώ η δυτική του πλευρά συναντά τα νερά του στενού της Σαλαμίνας.

Στη βόρεια πλευρά του Δήμου εκτείνεται το όρος Αιγάλεω, ενώ απέναντι του βρίσκεται η Σαλαμίνα. Το οικιστικό κομμάτι του Δήμου αναπτύσσεται γραμμικά κατά μήκος της παραλίας στο δυτικό άκρο του και στις υπώρειες του όρους Αιγάλεω με κλίσεις που σε μερικά σημεία είναι αρκετά έντονες (μέσος όρος 30-35%). Ο ορεινός όγκος του Αιγάλεω και η εκτεταμένη επιφάνεια που καλύπτουν οι δεξαμενές πετρελαιοειδών και χημικών των εταιρειών καυσίμων τον αποκλείουν από το υπόλοιπο οικιστικό συγκρότημα της Πρωτεύουσας ενώ η δυτική του πλευρά καταλαμβάνεται από τις εγκαταστάσεις του Ναυστάθμου.

Ιστορικά, ο Δήμος Περάματος αναπτύσσεται μετά το 1924 με την μεταφορά της Ναυπηγοεπισκευαστικής Ζώνης (ΝΕΖ) από την περιοχή Αγ. Διονυσίου του Πειραιά στην παραλία Περάματος και την εγκατάσταση στην περιοχή των πρώτων κατοίκων. Το 1928 δημιουργούνται οι δύο προσφυγικοί συνοικισμοί στο Δυτικό Άκρο και στο Νέο Ικόνιο.

Αρχικά το Πέραμα αποτελεί τόπο αναψυχής των κατοίκων του Πειραιά, έχει εξαιρετική θέα προς την Ψυτάλλεια και τη Σαλαμίνα και διαθέτει πολύ καλή αμμουδιά και πλούσια βλάστηση. Μετά το 1950 το Πέραμα προσελκύει πληθυσμό από άλλα μέρη της Ελλάδας ο οποίος απασχολείται στα ναυπηγεία της παραλίας και σταδιακά αλλάζει χαρακτήρα. Σήμερα το Πέραμα αποτελεί περιοχή έντασης βιομηχανικής απασχόλησης με βάση τον κλάδο της ναυπηγοεπισκευής ο οποίος τα τελευταία χρόνια μαστίζεται από δραματική μείωση των εργασιών του και επακόλουθα υψηλή ανεργία τόσο στο Πέραμα όσο και στην ευρύτερη περιοχή του Πειραιά.  Σε ότι αφορά το περιβάλλον, την οικιστική ανάπτυξη και την κοινωνικοοικονομική κατάσταση του πληθυσμού τα τελευταία χρόνια, ιδιαίτερα αυτά  της οικονομικής κρίσης παρατηρούνται σοβαρά προβλήματα.  Το φυσικό περιβάλλον της πόλης επιβαρύνεται από υψηλά επίπεδα ατμοσφαιρικής και θαλάσσιας ρύπανσης ενώ η παρουσία των δεξαμενών πετρελαιοειδών εγκυμονεί κινδύνους τεχνολογικών ατυχημάτων. Για την ευρύτερη κατανόηση της περιοχής στην οποία εκτείνεται ο Δήμος Περάματος, παρουσιάζεται ακολούθως η απεικόνιση του συνόλου της ΠΕ Πειραιά.

Εποπτική απεικόνιση της γεωγραφικής θέσης
της ΠΕ Πειραιά και του Δήμου Περάματος

PE-dhmos

Φυσικό Περιβάλλον
Δήμου Περάματος

a31a for site2
0
0
0
0
  • 400

  • 600

  • 800